Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Αστρονομικές εγγυήσεις, για να γλυτώσουν τη φυλακή, επιβλήθηκαν σε τρεις επιχειρηματίες από την Ευρωπαία ανακρίτρια, για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών


Με αστρονομικές εγγυήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις ακόμη κατηγορούμενοι, μετά την απολογία τους στην Ευρωπαία ανακρίτρια, για την υπόθεση της μη εκτέλεσης της σύμβασης 717, που οδήγησε στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.
Πρόκειται για το Δημήτρη Κούτρα, επί δεκαετίες διευθυντή και κατόπιν μέτοχο της Άκτωρ, Αλέξανδρο Εξάρχου που συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα Άκτωρ - Intrakat και Σταύρο Βλάχο επικεφαλής της Alstom στην Ελλάδα, που αφέθηκαν ελεύθεροι με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάπα και της Ευρωπαίας εισαγγελέα Πόπης Παπανδρέου.

Κατηγορούνται, για «απάτη περί τις επιχορηγήσεις», που αφορά την παροχή ψευδών βεβαιώσεων ότι, το έργο προχωρούσε κανονικά, ώστε να συνεχίζεται η ροή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και να μην υπάρχουν συνέπειες για την κοινοπραξία Άκτωρ-Alstom από τις συνεχείς καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Δημήτρη Κούτρα επιβλήθηκε εγγύηση 1.000.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ στον Αλέξανδρο Εξάρχου εγγύηση 500.000 ευρώ χωρίς απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Δεν έχει γίνει γνωστό το ποσόν της εγγυοδοσίας, που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο Σταύρο Βλάχο.



Υπόμνημα κατά της ανακηρύξεως του μειονοτικού κόμματος καταθέσατε κύριε Πρωθυπουργέ;



Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης - Εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ"

ΠΗΓΗ: newsbreak

Αίφνης η κυβέρνηση και τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν το αμιγώς μουσουλμανικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB, ΚΙΕΦ) της Θράκης, το οποίο, όπως ανακοίνωσε, θα περιλάβει στα ψηφοδέλτιά του και ψευτομακεδόνες των Σκοπίων.του Μανώλη Κοττάκη, εφημερίδα «Εστία»


Αίφνης η κυβέρνηση και τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι το κόμμα αυτό το στηρίζουν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς κύριοι Ζεϊμπέκ και Οζγκούρ μαζί με τον απαράδεκτο πρόεδρό τους Αλέξη Χαρίτση, γι’ αυτό και ουδείς πολιτικός σχηματισμός κατεβάζει μουσουλμάνο υποψήφιο στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα, κανένα κόμμα, ούτε κι αυτή η Νέα Δημοκρατία, η οποία χάλασε τον κόσμο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2023 κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατεβάζει κάποιον αξιοσημείωτο και αξιόμαχο μουσουλμάνο υποψήφιο για τις ευρωεκλογές. Η Νέα Δημοκρατία έχει περιλάβει στις τάξεις της μία μουσουλμάνα, η οποία όμως μεγάλωσε σε άλλη περιοχή της χώρας, στη Θήβα Βοιωτίας, και μολονότι κατάγεται από την Ξάνθη, είναι εντελώς άγνωστη στους κατοίκους της ακριτικής μας περιφέρειας.

Αίφνης η κυβέρνηση και τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι το κόμμα αυτό προπαγανδίζει την παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, διακηρύσσει την «τουρκική ταυτότητα» των κατοίκων της περιοχής, είναι σε ανοικτή γραμμή με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και διαμαρτύρεται για τη δήθεν καταπίεση και για τα δήθεν δεινά των κατοίκων της μειονότητας.

Αίφνης η κυβέρνηση και τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι, μετά τη μετατροπή της βυζαντινής Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, τώρα οι μουσουλμάνοι, με αφορμή και το άνοιγμα του Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη (για την οποία προειδοποιήσαμε πλειστάκις πως δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο), ζητούν την αποκατάσταση και τη λειτουργία όλων των οθωμανικών τεμενών σε όλη τη χώρα, και μάλιστα προσφέρονται να βοηθήσουν και οικονομικά. Μας προσβάλλουν κιόλας.

Και βεβαίως αίφνης η κυβέρνηση, τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και η Δικαιοσύνη που έδωσε άδεια συμμετοχής σε αυτό το κόμμα στις ευρωεκλογές ανακαλύπτουν ότι στις τάξεις τους, με αφορμή τους ψευτομακεδόνες, αλλά όχι μόνο, φιλοξενούνται επικίνδυνοι αλυτρωτισμοί.

Αλυτρωτισμοί εις βάρος της πατρίδας μας. Αλυτρωτισμοί που υποκινούνται από τα Σκόπια, το κόμμα του εθνικιστή Γκρούεφσκι με την ανοχή, δυστυχώς, του Σέρβου Βούτσιτς, ως εκδίκηση για τη στάση μας στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν έχω διάθεση να ρωτήσω πολλά σήμερα τα πολιτικά κόμματα και τη Δικαιοσύνη, παρά μόνο ένα:Ήλεγξαν εξονυχιστικά τα καταστατικά κάθε κόμματος και κομματιδίου που υποτίθεται αποτελεί μέγα κίνδυνο για τη δημοκρατία, προκειμένου να αποκλείσουν καθετί πατριωτικό και δεξιό από τις προσεχείς ευρωεκλογές; Ακόμα και κόμμα που έφερε τον τίτλο «Της Ελλάδος παιδιά».

Οι κύριοι Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Χαρίτσης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο υπομνήματα με αναλυτικές δηλώσεις των «πραγματικών» αρχηγών τους (Κασιδιάρης) και των στελεχών τους, καθώς και τα βιογραφικά υποψήφιων βουλευτών τους μέχρι ρίζας οικογενειακού δένδρου για να αποδείξουν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πράγματι επικίνδυνοι για τη δημοκρατία και πρέπει να αποκλειστούν από τις ευρωεκλογές.

Αλήθεια, τις δηλώσεις κατά της Ελλάδος, που φαίνονται ότι έχουν κάνει κατά καιρούς τα μέλη αυτού του μουσουλμανικού κόμματος, τη δραστηριότητα των ηγετικών στελεχών σε τακτικές επισκέψεις τους στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τις παλαιότερες φωτογραφίες τους πίσω από τη σημαία ανεξαρτησίας της αυτόνομης Δυτικής Θράκης (για τις οποίες, όταν δημοσίευσα στις ευρωεκλογές του 2014, δέχτηκα και απειλητικές ανακοινώσεις εκ μέρους τους) έκανε τον κόπο κανένας να τις διερευνήσει και να ζητήσει τη μη ανακήρυξή του;

Κανένας Αλιβιζάτος, κανένας Μητσοτάκης, κανένα τμήμα του Αρείου Πάγου έψαξε να βρει τον πραγματικό αρχηγό αυτού του κόμματος;

Έψαξε να βρει γιατί, όπως και το 2014 και το 2019, στοχεύουν με το άθροισμα των μουσουλμανικών και τον ψευτομακεδονικών ψήφων να αναδεικνύονται πρώτο κόμμα στη Ροδόπη και τη Ξάνθη και να καταγράφουν ποσοστά σε νομούς της Μακεδονίας προκειμένου να ισχυρίζονται ότι έχει ανατραπεί ο πληθυσμιακός συσχετισμός της Συνθήκης της Λωζάννης; Ή κοιμούνται εντελώς όρθιοι; Γιατί πολύ φοβόμαστε ότι αυτό συμβαίνει!

Ή μήπως στο μυαλό τους έχουν να απαγορεύουν μόνο τη συμμετοχή κομμάτων που βάλλουν κατά της δημοκρατίας, αλλά να επιτρέπουν τη συμμετοχή κομμάτων που με τη… συμπερίληψη αλυτρωτικών υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά τους βάλλουν κατά της πατρίδας μας;

Σταματώ εδώ. Γιατί η υποκρισία δεν αντέχεται. Ούτε η άγνοια ούτε η βλακεία.

Με την αδιαφορία που επιδεικνύουμε ως χώρα, στο τέλος κάποιοι από την πολιτική μας ηγεσία «θα τους δώσουν και το σκοινί για να μας κρεμάσουν», για να αμφισβητήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Θράκης και της Μακεδονίας, την οποία στα λόγια βεβαίως υπερασπίζονται. Αλλά στην πράξη…

Ο Ολυμπιακός έγραψε θρυλική ιστορία!


 

Mεγάλη γιορτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο απόψε!

Ο Ολυμπιακός έγραψε την πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας του, επικρατώντας της Άστον Βίλα με 2-0 και θα παίξει στον τελικό του Conference που θα γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

ΕΣΤΙΑ 34

Σε... σύρραξη με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται η Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέτσι, με πεδίο βολής την υπόθεση του πολύνεκρου εγκλήματος των Τεμπών!

Μετά τις δηλώσεις, που έκανε η κ. Κοβέτσι, κατά την επίσκεψη της στη χώρας μας, περί αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκαλώντας  την εναντίον της επίθεση από τον Υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε ακόμη και την τιμωρία της, τη σκυτάλη του πολέμου παρέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επιχειρώντας - μέσω νομοσχεδίου - να περάσει διάταξη για "μπλόκο" στο έργο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Επρόκειτο για  θεσμική εκτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία απετράπη την τελευταία στιγμή, αφού έγινε χειρόγραφη διόρθωση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στο παρά πέντε. 

Η διάταξη, η οποία  προκάλεσε σκηνικό πολέμου στην Ολομέλεια της  Βουλής, όταν έγινε αντιληπτή η "λαθροχειρία",  είχε ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, γιά το Δικαστικό Χάρτη.

Η δημοσιοποίηση του θέματος ωστόσο και από την εφημερίδα "Δημοκρατία" , οδήγησε στην τροποποίηση της διάταξης την τελευταία στιγμή, διά χειρός του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, τη Μεγάλη Πέμπτη, έκανε χειρόγραφη διόρθωση.

Είχε προηγηθεί η απάντηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέα κ. Κοβέτσι, σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας "Δημοκρατία", μέσω της οποίας αποφεύχθηκε η επιχειρούμενη λαθροχειρία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Γραφείο της Ευρωπαικής Εισαγγελίας "τον Σεπτέμβριο του 2023  απέστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης  πρόταση νομοθετικής τροποποίησης, σχετικά με τον ελληνικό νόμο για την εφαρμογή του κανονισμού Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ν. 4786/2021)". 

Στόχος της πρότασης αυτής, όπως εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, ήταν η διαγραφή στο άρθρο 16 Β, παράγραφος 2, της τέταρτης και πέμπτης πρότασης, του νόμου 4786/2021 – ώστε να εξαλειφθεί  η ανάγκη για τους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς, σε διαδικασίες που αφορούν πλημμελήματα, να καλούν για δεύτερη φορά τον ύποπτο και να ζητούν τη γραπτή του κατάθεση, πριν από την κίνηση της ποινικής διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονταν οι περιττές επικαλύψεις».

Ωστόσο,  στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή υπέπεσε  στην αντίληψη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ότι «η προτεινόμενη τροποποίηση ενέχει κίνδυνο πιθανής παρερμηνείας, καθώς παρέμενε ασαφές εάν το υπόλοιπο άρθρο 16 Β, παράγραφος 2, θα εφαρμοζόταν όχι μόνο σε έρευνες που αφορούν κακουργήματα, αλλά και σε έρευνες που αφορούν μόνο πλημμελήματα. Εάν το άρθρο αυτό παρερμηνευόταν με αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα θα ήταν ότι, ακόμη κι όταν η διαδικασία αφορούσε μόνο πλημμελήματα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έπρεπε να εμπλέκει τον ανακριτή, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που θα ήταν αντίθετο με τον σκοπό της μεταρρύθμισης, ο οποίος ήταν να διευκολύνει τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε πλημμελήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, όταν δεν ερευνώνται μαζί με κακουργήματα.

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πρότεινε μια άλλη τροποποίηση, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας το επιδιωκόμενο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου, με την προσθήκη της φράσης «για πλημμελήματα που διώκονται χωριστά η ποινική διαδικασία ασκείται από τον Ευρωπαίο εντεταλμένο εισαγγελέα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». 

Η συγκεκριμένη πρόταση προστέθηκε στην υπό τροποποίηση διάταξη και, όπως ισχύει, είναι πλέον σαφές ότι, οι έρευνες που αφορούν πλημμελήματα θα διεκπεραιώνονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τους ίδιους δικονομικούς κανόνες που ισχύουν στις εθνικές υποθέσεις εκτός Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Αυτό αναμένεται να διευκολύνει το καθημερινό έργο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα».

Αυτό, που απεφεύχθη ήταν η ερμηνευτική σύγχυση, καθώς όπως προσπάθησε να περάσει τη διάταξη το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαινόταν ότι απαιτείται στην προδικασία και για τα πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς η εμπλοκή του ανακριτή, δηλαδή η ανάγκη τακτικής ανάκρισης. Το γεγονός αυτό όχι μόνο θα περιέπλεκε τη διαδικασία αλλά μπορεί και να την επιμήκυνε χρονικά σε τέτοιο βαθμό ώστε τα συγκεκριμένα αδικήματα να κινδύνευαν με παραγραφή.



Οι απαντήσεις από το γραφείο της Κοβέσι στη «δημοκρατία» και τα ερωτήματα

Από το γραφείο, λοιπόν, της κυρίας Κοβέσι επιβεβαίωσαν πως «τον Σεπτέμβριο του 2023 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την Ελλάδα απέστειλε πρόταση νομοθετικής τροποποίησης στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας σχετικά με τον ελληνικό νόμο για την εφαρμογή του κανονισμού Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ν. 4786/2021). Στόχος της πρότασης αυτής, όπως εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, ήταν η διαγραφή στο άρθρο 16 Β, παράγραφος 2, της τέταρτης και πέμπτης πρότασης, του νόμου 4786/2021 – ώστε να εξαλειφθεί έτσι η ανάγκη για τους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς, σε διαδικασίες που αφορούν πλημμελήματα, να καλούν για δεύτερη φορά τον ύποπτο και να ζητούν τη γραπτή του κατάθεση, πριν από την κίνηση της ποινικής διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονταν οι περιττές επικαλύψεις».

Ωστόσο, όπως εξηγείται παρακάτω, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή υπέπεσε τελικά στην αντίληψη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ότι «η προτεινόμενη τροποποίηση ενέχει κίνδυνο πιθανής παρερμηνείας, καθώς παρέμενε ασαφές εάν το υπόλοιπο άρθρο 16 Β, παράγραφος 2, θα εφαρμοζόταν όχι μόνο σε έρευνες που αφορούν κακουργήματα, αλλά και σε έρευνες που αφορούν μόνο πλημμελήματα. Εάν το άρθρο αυτό παρερμηνευόταν με αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα θα ήταν ότι, ακόμη κι όταν η διαδικασία αφορούσε μόνο πλημμελήματα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έπρεπε να εμπλέκει τον ανακριτή, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που θα ήταν αντίθετο με τον σκοπό της μεταρρύθμισης, ο οποίος ήταν να διευκολύνει τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε πλημμελήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, όταν δεν ερευνώνται μαζί με κακουργήματα.

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πρότεινε μια άλλη τροποποίηση, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας το επιδιωκόμενο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου, με την προσθήκη της φράσης «για πλημμελήματα που διώκονται χωριστά η ποινική διαδικασία ασκείται από τον Ευρωπαίο εντεταλμένο εισαγγελέα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Οπως πληροφορηθήκαμε, η πρόταση αυτή προστέθηκε στην υπό τροποποίηση διάταξη και, όπως ισχύει, είναι πλέον σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι έρευνες που αφορούν πλημμελήματα θα διεκπεραιώνονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τους ίδιους δικονομικούς κανόνες που ισχύουν στις εθνικές υποθέσεις εκτός Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Αυτό αναμένεται να διευκολύνει το καθημερινό έργο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα».

Ενα τόσο σοβαρό λάθος, ωστόσο, δημιουργεί εκ νέου ερωτήματα. Πώς είναι δυνατόν να δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία η σύσταση τροποποίησης τόσο πρόχειρα, που να οδηγούσε ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα; Ο πολύπειρος Ελληνας εισαγγελέας κ. Πασχάλης, ο οποίος υπηρετεί στο Λουξεμβούργο και είναι άριστος γνώστης της σχετικής νομοθεσίας, πώς είναι δυνατόν να μην είδε τα περιθώρια παρερμηνείας; Γιατί δεν χτύπησε, αλήθεια, το καμπανάκι στην κυρία Κοβέσι για τον κίνδυνο να υπάρξει αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα;

Συνήγορος Κασιδιάρη: "Tα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα"


Την αντίδραση της συνηγόρου υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσως Πανταζή, προκάλεσε η δήλωση των δικηγόρων υποστήριξης κατηγορίας των Αιγύπτιων αλιεργατών, μετά το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε ο έγκλειστος της "Χρυσής Αυγής".


Η συνήγορος του καταδικασμένου για τη δράση της ΧΑ απάντησε σε υψηλούς τόνους στις δηλώσεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάση Καμπαγιάννη, Κώστα Παπαδάκη και Κώστα Σκαρμέα, οι οποίοι μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι «η συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει. Συνεπώς η αποφυλάκιση Κασιδιάρη δεν είναι υποχρεωτική, ούτε εξαρτάται από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, προγενέστερο η μη"..

Στην ανακοίνωση της η κ. Πανταζή αναφέρει ότι, «οι Έλληνες δικαστές αποφασίζουν βάσει του νόμου και όχι των επιθυμιών διαδίκων μιας δίκης».


Ενώ τονίζει μεταξύ άλλων ότι, "κάποιοι δικηγόροι νομίζουν ότι με ανακοινώσεις «περί λαϊκής οργής» θα «εκβιάσουν» έντιμους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν τον νόμο για τον εντολέα μου, τη στιγμή που οι ίδιοι «διαδηλώνουν» για τις αποφυλακίσεις των δικών τους αμετάκλητα καταδικασμένων εντολέων - πολιτικών τους φίλων και ορθώς το πράττουν, αν θεωρούν ότι καταπατώνται τα δικαιώματα τους. Θέλω να τους ενημερώσω όμως ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα".


Διαβάστε την ανακοίνωση της συνηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη:


"Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα την δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ, ανακοίνωσης δικηγόρων που παρίστανται στη δίκη για την φερόμενη εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό, ήδη εδώ και 2 έτη, περί της «ευθύνης» των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, που θα αποφασίσουν την τυχόν αποφυλάκιση του εντολέα μου Ηλία Κασιδιάρη υπό όρους.
Καταρχήν οφείλω να υπενθυμίσω ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι πολίτης ενός κράτους δικαίου και χαίρει του τεκμηρίου αθωότητας, όπως άλλωστε απεφάνθη ήδη το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με παρεμπίπτουσα παρέμβαση του. Περαιτέρω, στο πρόσωπο του, πληρούται το μοναδικό φαινόμενο για Έλληνα κρατούμενο, να αποφυλακίζεται, έχοντας λευκό ποινικό μητρώο(!) και προκαλώ τους συναδέλφους που τοποθετήθηκαν δημόσια για δικονομικό ζήτημα, στο οποίο απαγορεύεται να έχουν έτσι και αλλιώς το λόγο, αφού η παρουσία της υποστήριξης της κατηγορίας εξαντλείται δικονομικά στο στάδιο της ενοχής, να μου βρούνε σε μια φυλακή της χώρας, πρωτόδικα καταδικασμένο κρατούμενο που στο στάδιο της υφ όρον απολύσεως δεν αποφυλακίστηκε, ενώ έχει ήδη εκτίσει την ποινή του, ως «ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων» ενώ δεν έχει καν ακόμη κριθεί ένοχος των αδικημάτων που κατηγορείται, βάσει του ποινικού μας συστήματος.

Κάποιοι δικηγόροι νομίζουν ότι με ανακοινώσεις «περί λαϊκής οργής» θα «εκβιάσουν» έντιμους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν τον νόμο για τον εντολέα μου, τη στιγμή που οι ίδιοι «διαδηλώνουν» για τις αποφυλακίσεις των δικών τους αμετάκλητα καταδικασμένων εντολέων - πολιτικών τους φίλων και ορθώς το πράττουν, αν θεωρούν ότι καταπατώνται τα δικαιώματα τους. Θέλω να τους ενημερώσω όμως ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα.
Όσοι δε έχτισαν ή προσπαθούν να χτίσουν τώρα πολιτικές καριέρες στο πλαίσιο αυτής της δίκης, στη πλάτη του κατηγορουμένου εντολέα μου, τους ενημερώνω ότι το «πάρτυ τελείωσε» τον Οκτώβρη του 2020 έξω από το εφετείο Αθηνών και καλά θα κάνουν να διαβάσουν την πρόσφατη γνωμοδότηση του κου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που συνιστά προσοχή και αυτοσυγκράτηση, καθότι η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις καταδικών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι Έλληνες δικαστές γνωρίζουν το καθήκον τους και δεν χρειάζονται υπομνήσεις από κανένα δήθεν ευαισθητοποιημένο δημοκράτη που καταπατά το κράτος δικαίου με ανακοινώσεις που μόνο σκοπό έχουν να παραδίδουν τα δικαιώματα των κατηγορούμενων που δεν είναι πολιτικοί τους φίλοι στη βορά αυτόκλητων όχλων».

Με εκτίμηση
Βάσω Πανταζή".

Nωρίτερα, οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας ανέφεραν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση τους:


«H συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει.


Συνεπώς η αποφυλάκιση Κασιδιάρη δεν είναι υποχρεωτική, ούτε εξαρτάται από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, προγενέστερο η μη. Το άρθρο 106 Π.Κ. ήταν πάντα ίδιο και εξαρτά την υφ’ όρον απόλυση από την επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Συνεπώς η ευθύνη για την αποφυλάκιση ανήκει στους δικαστές που θα λάβουν την απόφαση, αφού το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν τους υποχρεώνει».

Και πρόσθεταν: «Ας θυμηθούμε τώρα τη διαγωγή του Κασιδιάρη από τη φυλακή: Με πολυσέλιδες αναφορές σε τρείς αποφάσεις του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, την 8/2023 που απέκλεισε από τις βουλευτικές εκλογές της 21.5.2023 το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» (είχαν προηγηθεί οι «Έλληνες για την πατρίδα»), την 95/2023 που απέκλεισε από τις βουλευτικές εκλογές της 25.6.2023 το κόμμα «Έλληνες για την πατρίδα και την ελευθερία», και την 1/2014 που απέκλεισε από τις προσεχείς ευρωεκλογές τους «Σπαρτιάτες» κρίθηκε ότι ο ίδιος κρυβόταν σε όλες τις παραπάνω εκλογές πίσω από ενδιάμεσα πρόσωπα και προωθούσε τη συμμετοχή των κομμάτων αυτών προκειμένου να επιτύχει την καταστρατήγηση της εκλογικής νομοθεσίας και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κόμματος με ηγεσία καταδικασμένη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση εκλογέων.

Τέλος, για το ύψος της ποινής των 13 ετών κάθειρξης, που του επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το 2020, έχει ασκηθεί, κατόπιν αιτήσεώς μας, έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, γεγονός που σημαίνει ότι το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση από τον Ιούνιο του 2022 έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις ποινές για τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για τους πέντε δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ωστόσο, η έκδοση της απόφασης δεν αναμένεται πριν το 2025, καθώς το δικαστήριο βρίσκεται στη φάση εξέτασης των μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Απαίτηση όχι μόνο δική μας, αλλά ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου είναι να ληφθούν όλα τα παραπάνω σοβαρά υπ όψη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να αξιολογηθεί όπως πρέπει η επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και να αποφευχθεί άλλη μία τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους, το αντιφασιστικό κίνημα και τη δημοκρατική κοινή γνώμη, αλλά και περιφρόνηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης.»

Μετά τα... "γκάζια" από τους δικηγόρους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης... "σπιντάρισε", για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης!


Χρειάστηκε να προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως χτες, για να κινητοποιηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να υλοποιήσει την προ δύο μηνών δέσμευση του, για μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους.

Οι δικηγόροι κατηγόρησαν το Υπουργείο , για ολιγωρία, αναφέροντας σχετικά ότι, "δύο περίπου μήνες από την ψήφιση τουνόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποκλειστικά δική του ευθύνη, δεν έχει εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου. Και αυτό, ενώ το δικηγορικό σώμα έχει ήδη αποστείλει εδώ και καιρό τις σχετικές προτάσεις του".

Λίγες ώρες μετά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ότι, έστειλε για δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως την υπουργική απόφαση.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Καθορισμός των προϋποθέσεων εγγραφής των δικηγόρων στους ειδικούς καταλόγους του εβδόμου εδαφίου της παρ. 1

του άρθρου 208, της παρ. 1 του άρθρου 787 και της παρ. 2 του άρθρου 819 τουnΚώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του ύψους της αποζημίωσης των δικηγόρων στις ως
άνω περιπτώσεις, του τρόπου, του χρόνου και των λοιπών όρων καταβολής της, και κάθε άλλης λεπτομέρειας».
Η έκδοση της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης υλοποιεί το νόμο για τη μεταφορά ύλης στους δικηγόρους αποτελώντας την επίσημη έναρξη μιας νέας συνθήκης για τους νομικούς επαγγελματίες και τους πολίτες που θέσπισε ο ν. 5095/2024.
Ο προέλεγχος αιτήσεων για τα Σωματεία, η έκδοση κληρονομητηρίων και η εγγραφή και εξάλειψη συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης από δικηγόρο που θα εγγραφεί
σε ειδικό κατάλογο και θα έχει λάβει επιμόρφωση αποτελεί ένα ακόμη βήμα για\ επιτάχυνση στο χώρο της Δικαιοσύνης, προσήκουσας αξιοποίησης όλων των
συλλειτουργών της Δικαιοσύνης χωρίς σε καμία περίπτωση να διακυβεύεται η ποιότητα της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.
Η Υπουργική Απόφαση καθορίζει όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την εξασφάλιση των ανωτέρω".

Eίχε προηγηθεί η ανακοίνωση των δικηγόρων, που ανέφερε:

"Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει την ολιγωρία του Υπουργείου
Δικαιοσύνης για την μη έκδοση μέχρι σήμερα της προβλεπόμενης
υπουργικής απόφασης , με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις
εγγραφής των δικηγόρων στους ειδικούς καταλόγους, το ύψος της
αποζημίωσης, ο τρόπος, ο χρόνος και οι λοιποί όροι καταβολής της, οι αναγκαίες εγγυήσεις για την αδιάβλητη επιλογή των δικηγόρων και κάθε άλλη λεπτομέρεια και το καλεί να την εκδώσει άμεσα, ενόψει της εφαρμογής του νόμου από 1.6.2024.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δύο περίπου μήνες από την ψήφιση του
νόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποκλειστικά δική του ευθύνη, δεν έχει εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου. Και αυτό, ενώ το δικηγορικό σώμα έχει ήδη αποστείλει εδώ και καιρό τις σχετικές προτάσεις του.

Η ολιγωρία αυτή, επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς και τις
ανησυχίες μας για την υλοποίηση του στόχου της επιτάχυνσης της
Δικαιοσύνης, που το Υπουργείο διακηρύττει. Οι μεταρρυθμίσεις, πέρα από νομοθετικές πρωτοβουλίες, απαιτούν και τη λυσιτελή εφαρμογή τους. ./.

2. Αναφορικά με το θέμα της εκκαθάρισης και πληρωμής
αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας, παρά τη σχετική νομοθέτηση του άρθρου 25 ν. 5095/2024, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος, τουναντίον έχουν σωρευτεί ήδη και οι οφειλές του πρώτου τετραμήνου 2024.

Η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό
τρόπο την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου στην εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και καλεί το ΤΑΧΔΙΚ να προβεί άμεσα στις σχετικές πληρωμές και συγκεκριμένα για το υπολειπόμενο 20% (για όσους έκαναν χρήση του άρθρου 69 ν. 5016/2023) το αργότερο μέχρι 20.5.2024 και για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις στις αρχές Ιουνίου 2024.

Η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των μελών τους από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας, μετά την άπρακτη πάροδο των άνω προθεσμιών. -

Δείτε το νέο τρέιλερ της "Δίκης στο Open"





Η Δίκη στο OPEN στη νέα εποχή.

Τη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του OPEN.

Η αθλητική εκπομπή των μεγάλων αποκαλύψεων, δίνει πάλι τον τόνο, για να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι:

- ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. 

Σχολιάζουν ο προπονητής Γιάννης Πετράκης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπούζος.

- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ελληνική διαιτησία στο πιό κρίσιμο σταυροδρόμι

Στο στούντιο ο σύμβουλος της Ενωσης Διαιτητών Γιώργος Σπανέας.

- ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι τρεις μεγάλες ποινικές υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου και οι πειθαρχικές επιπτώσεις.

Αναλύουν ο νομικός Αθλητικού Δικαίου Λάκης Σημαιοφορίδης και η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα.

Τριάντα έξι χρόνια "Δίκη", με τον Κυριάκο Θωμαίδη.
Μαζί του στο στούντιο, όπως κάθε Δευτέρα, η Μαίρη Μπενέα, με τις "Δικογραφίες".

Τη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του OPEN. Και σε μαγνητοσκόπηση, μετά τα μεσάνυχτα, στο Ανοιχτό Κανάλι.

Στο σκοτάδι οι ποινικές διώξεις Σπυρόπουλου, για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού!


Σκοτάδι βαθύ εξακολουθεί να καλύπτει την έρευνα, γιά την ελληνική εκδοχή του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού, που ήδη ξεπέρασε τον ένα χρόνο.

Ασκήθηκε τελικά ποινική δίωξη από τον αθλητικό και ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο σε βάρος των περίπου 30 εμπλεκομένων ή δεν ασκήθηκε?

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, η ποινική δίωξη έχει ή ασκηθεί από τον κ. Σπυρόπουλο και αφορά σοβαρές κατηγορίες.

Ωστόσο η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τηρεί σιγήν ιχθύος.

Ισως, επειδή, όπως διατείνονται ορισμένοι, η απόλυτη μυστικότητα είναι εισαγγελική τακτική, που προσδοκά καλύτερα αποτελέσματα.

Και παραπέμπουν στη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, που με βούλευμα του απέρριψε το αίτημα του αθλητικού - ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, για νέα άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών προσώπων, που ενδεχομένως προέκυψε από την έρευνα ότι, συνομιλούσαν με εμπλεκόμενους στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού.






Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

"Μεροληψία" υπέρ του δολοφόνου της Κυριακής στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, καταγγέλουν οι συνήγοροι της οικογένειας της


Προνομιακή μεταχείριση στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, για τον 39χρονο, που δολοφόνησε την Κυριακή Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, καταγγέλουν οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας Ελενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης, που εκπροσωπούν τη μητέρα και την αδελφή της.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους "απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να διενεργήσει επισταμένη έρευνα, για τα εν γένει πεπραγμένα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, και να διασφαλίσει ότι, για όλους τους κρατούμενους ισχύουν οι Αρχές της Ισότητας και της Αμεροληψίας, οι δε διενεργούμενες πραγματογνωμοσύνες διεξάγονται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια, de lege artis ψυχιατροδικαστικώς".

Διαβάστε την ανακοίνωση των συνηγόρων, που υποστηρίζουν ότι "ματαιώθηκε η διενέργειά ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον κατηγορουμενο, για απολύτως ύποπτους και αντιυπηρεσιακούς λόγους, με σύστοιχη απεύθυνση ανυπόστατων κατηγοριών κατά της κυρίας Ανακρίτριας, ότι δήθεν η ίδια όφειλε να ενημερώσει το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού για την εξέταση, πράγμα που είναι απολύτως αναληθές".

Οι συνήγοροι της υποστήριξης της κατηγορίας, της μητέρας και της αδελφής της δολοφονηθείσας Κυριακής Γρίβα, Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης, για λόγους διασφάλισης της ακεραιότητας της διεξαγόμενης ανακριτικής διαδικασίας, αλλά και κατά Συνείδηση, οφείλουμε να προβούμε στις εξής επισημάνσεις :
1. Το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, όπως νομίμως εκπροσωπείται, παρακώλυσε ανεπίτρεπτα την έγκαιρη εξέταση του κατηγορουμένου, από τον διορισμένο πραγματογνώμονα και τους διορισμένους τεχνικούς συμβούλους των θυμάτων, κατά τη γνώμη μας με κίνητρο την ωφέλειά του.

2. Στις 20-04-2024 επρόκειτο να διενεργηθεί η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, πλην όμως ματαιώθηκε η διενέργειά της, για απολύτως ύποπτους και αντιυπηρεσιακούς λόγους, με σύστοιχη απεύθυνση ανυπόστατων κατηγοριών κατά της κυρίας Ανακρίτριας, ότι δήθεν η ίδια όφειλε να ενημερώσει το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού για την εξέταση, πράγμα που είναι απολύτως αναληθές. Βάσει «υπηρεσιακής αναφοράς» υπαλλήλου του Ψυχιατρείου, ο οποίος, μάλιστα, είναι παντελώς αναρμόδιος να απαντήσει, και την «αναφορά» του οποίουχρησιμοποιεί η κυρία Διευθύντρια παντελώς ανυπόστατα, αλλά και από την συνεκτίμηση όλων των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι, ενώ ο διορισμένος από εμάς τεχνικός σύμβουλος ψυχίατρος είχε στην κατοχή του τον διορισμό του, ώστε να εξετάσει από κοινού με τον πραγματογνώμονα τον κατηγορούμενο, παρακωλύθηκε η διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης, με σκοπό να αναβληθεί, και χωρίς την δική μας συναίνεση.

3. Από όσες πληροφορίες έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας, προκύπτει, ανενδοίαστα, μία παντελώς ύποπτη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, συγκριτικά με άλλους κρατούμενους, που παραμένουν «τσουβαλιασμένοι» στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, και δεν έχουν το ευμενές προνόμιο να μετάγονται στο Ψυχιατρείο, και να παρακολουθούνται από εν ενεργεία Καθηγητή Πανεπιστημίου, ιδιαιτέρως έμπειρο στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα γνωστών υποθέσεων από το παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

4. Για λόγους που επιφυλασσόμαστε να εκθέσουμε αναλυτικότερα, εφόσον καταστεί αναγκαίο και παρασχεθεί η δέουσα θεσμική προστασία από τις Αρχές, τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε αίτηση εξαιρέσεως σε βάρος του διορισμένου πραγματογνώμονα, και θα ζητήσουμε να λάβουμε κι εμείς γνώση όλων των εγγράφων, που τηρούνται στο Ψυχιατρείο για τον συγκεκριμένοκατηγορούμενο. Φυσικά, είναι στην κρίση των αρμόδιων Ανακριτικών και Εισαγγελικών Αρχών, εάν θα ζητήσουν και οι ίδιες την τυχόν αυτεπάγγελτη εξαίρεσή του.

5. Απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να διενεργήσει επισταμένη έρευνα, για τα εν γένει πεπραγμένα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, και να διασφαλίσει ότι για όλους τους κρατούμενους ισχύουν οι Αρχές της Ισότητας και της Αμεροληψίας, οι δε διενεργούμενες πραγματογνωμοσύνες διεξάγονται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια, de lege artis ψυχιατροδικαστικώς".

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Μετά τις παραλίες και τις ξαπλώστρες, ο Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου εφορμά σε σχολεία - γυμναστήρια και νοσοκομεία


Μετά τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων νυχτερινών μαγαζιών σε Μύκονο και Πάρο και την απελευθέρωση των παραλιών από τις παράνομες ξαπλώστρες και ομπρέλες, ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, θα συνεχίσει και φέτος τον πόλεμο κατά της διαφθοράς στα νησιά.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, που κατάφερε να επιβάλλει τη νομιμότητα σε περιοχές, που θεωρούντο άβατο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, φέτος ηγείται νέας εκστρατείας στα νησιά αρμοδιότητας του, με αντικείμενο τους ανήλικους.

Πόρτα - πόρτα στο νησί της Σύρου, ο κ. Τσορμπατζόγλου, μόνος του συνοδεία αστυνομικού, επιχειρεί ενημέρωση κατά της κάθε μορφής βίας κατά των ανηλίκων και κυρίως κατά της σεξουαλικής βίας, με θύματα παιδιά.

Επίσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, πραγματοποιεί ελέγχους σε δημοτικούς χώρους άθλησης και σε γυμναστήρια, αλλά και σε σχολεία, επειδή λόγω συνθηκών, οι χώροι αυτοί είναι πιό ευάλωτοι σε τέτοιου είδους παραβατικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσορμπατζόγλου επισκέπτεται γυμναστήρια στο νησί της Σύρου, ενημερώνει τους ιδιοκτήτες να είναι προσεκτικοί και να καταγγείλουν αμέσως ό,τι σχετικό υποπέσει στην αντίληψη τους, ενω κάνει και ελέγχους στους χώρους.

Παράλληλα ο ίδιος ο Εισαγγελέας, κατά πληροφορίες δεν διστάζει να επισκέπτεται πάρκα και παιδότοπους, για να ενημερώνει γονείς που βρίσκονται εκεί με τα παιδιά τους.

Την ίδια ώρα, μετά τις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου, για την νοσηλεία του εκλιπόντα πατέρα του στο νοσοκομείο Αττικόν, ο εισαγγελέας Αιγαίου έστρεψε τα πυρά του και στη δημόσια υγεία.

Ο κ. Τσορμπατζόγλου πηγαίνει απρόβλεπτα στα νοσοκομεία της Σύρου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν λειτουργούν ομαλά και πως μεταχειρίζονται τους ασθενείς οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Αφορμή για τις επισκέψεις του Εισαγγελέα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Σύρου, υπήρξαν καταγγελίες ότι, γιατρός ζήτησε φακελάκι 700 ευρώ, για να χειρουργήσει ασθενή!

Κατά τις ίδιες πηγές στις σκέψεις του κ. Τζορμπατζόγλου είναι να προεκτείνει την εισαγγελική του δράση και στα θεραπευτήρια όλων των νησιών αρμοδιότητας του, όπως: Σύρο, Τήνο, Ανδρο, Μύκονο, Πάρο και Μήλο, Νάξο, Κουφονήσια, Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Σίκινο και Ιω, Σάμο, Ικαρία και Φούρνους.







Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Το "Μαμαλούκα" είναι πάλι εδώ!



Η καλοκαιρινή σεζόν άρχισε νωρίτερα στη Χαλκιδική και οι αθλητικοί παράγοντες έδωσαν το παρών και τις ημέρες του Πάσχα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ηρακλή Γιάννης Σαρηκεχαγιάς δεν θα μπορούσε να λείψει από το κοσμικό "Μαμαλούκα" του Πευκοχωρίου, προτείνοντας τη δραστική μείωση των ομάδων της SL2 σε ενιαίο όμιλο, τη μεθεπόμενη περίοδο.

Μαζί του οι επιχειρηματίες Σάκης και Ρένα Σερέτη και ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Δείχνουν την έξοδο σε 90 δικαστές!

ΠΗΓΗ: Εστία της Κυριακής

Νέα... "βόμβα" στη Δικαιοσύνη από την  Κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να δείξει την έξοδο σε περίπου 90 δικαστές, μέσω εθελουσίας εξόδου!

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Εστίας της Κυριακής", όπως όλα δείχνουν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες και ο Νέος Δικαστικός Χάρτης, δεν θα είναι οι μοναδικές  αλλαγές, που επιχειρεί, στη Δικαιοσύνη, η Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εμφανίσει μεταρρυθμιστικό πρόσωπο.

Ενα νέο σχέδιο δομικών αλλαγών, που αφορά το εσωτερικό της Δικαιοσύνης, έχει πέσει στο τραπέζι και σύντομα θα αποκτήσει  σάρκα και οστά, μέσω της ενεργοποίησης προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης ή εθελουσίας εξόδου.

Φημολογείται μάλιστα ότι, ενδεχομένως το σχέδιο εθελουσίας εξόδου στη Δικαιοσύνη, να ενεργοποιηθεί προ των Ευρωεκλογών, καθώς η Κυβέρνηση προσδοκά, ακόμη και από αυτό, να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να αυξήσει τα ποσοστά της στις ευρωκάλπες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σκέψεις που επικρατούν, αφορούν σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης για - επακριβώς - 89 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από το Δικαστικό Σώμα, νωρίτερα από τη συνταξιοδότηση τους, χωρίς να θιγούν τα συνταξιοδοτικά και υπηρεσιακά τους δικαιώματα.

Ασχέτως του εάν το σχέδιο εθελουσίας των δικαστικών λειτουργών,  χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως... "ασπιρίνη στον καρκίνο", η Κυβέρνηση, θα το χρησιμοποιήσει ως ανάχωμα,  στις αντιδράσεις και τα προβλήματα, που δημιουργεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, η οποία προβλέπει την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση τους με τα Πρωτοδικεία της χώρας.

 

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι, ο απώτερος στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι ο κατευνασμός των αντιδράσεων, αλλά το ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το ζητούμενο δεν είναι μόνον να καταλαγιάσουν  στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης οι αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει ο νέος Δικαστικός Χάρτης και η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, ούτε ότι, δικαστές κι εισαγγελείς, που έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας και έχουν παραληφθεί δύο και τρεις φορές στις κρίσεις,  θα επωφεληθούν από την ευκαιρία, να αφυπηρετήσουν ομαλά, χωρίς να θιγούν τα υπηρεσιακά και συνταξιοδοτικά τους... όνειρα!

Το σημαντικότερο που επιτυγχάνεται μέσω της εθελουσίας εξόδου, είναι νέα μορφή και  δομή της Δικαιοσύνης, μέσω εκκαθαρίσεων!

Με την  αποχώρηση 89 δικαστικών λειτουργών, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι τουλάχιστον εφέτες, ανοίγει  ο δρόμος για δημιουργία νέας επετηρίδας, καθώς οι νέοι δικαστές και εισαγγελείς, που θα επιλεγούν, για να καλύψουν τις θέσεις εκείνων, που θα αποχωρήσουν, θα είναι επιλεγμένοι από την υπάρχουσα ηγεσία της Δικαιοσύνης, που προ πολλού φέρεται να κινείται σε φιλοκυβερνητική τροχιά!

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι, πριν από περίπου ένα μήνα, όταν "έβραζε" το εσωτερικό της Δικαιοσύνης από τις επιχειρούμενες, από την Κυβέρνηση αλλαγές σε Κώδικες και Δικαστικό Χάρτη, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, διά του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου υπό τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχχιλέα  Ζήση, υπέβαλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη με υπόμνημα θέσεων-αιτημάτων, για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η πρόταση των εισαγγελέων αφορούσε την εθελούσια έξοδο από τη δικαστική υπηρεσία εκείνων των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, με την παροχή κινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση τους. Ταυτόχρονα ζητούσαν αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών, και στους δύο βαθμούς, κατά σαράντα άτομα.

Παρόμοια πρόταση είχε διατυπωθεί δημόσια, για πρώτη φορά στις αρχές του 2022, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, από τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος είπε υποστηρίξει:

"… Σε συνάφεια με τις αναλύσεις για το όλο δικαστικό έργο, τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης των υποθέσεων κ.λ.π, εκτιμώ ότι ώριμο και ενδεδειγμένο είναι να υπάρξει, κατά προηγούμενα νομοθετικά πρότυπα, ρύθμιση εθελουσίας εξόδου, ώστε μικρός αριθμός δικαστικών λειτουργών που αδυνατούν να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις του λειτουργήματός τους, πρωτίστως από λόγους υγείας, να τύχει δυνατότητας , όπως και κατά το παρελθόν, εξόδου από το δικαστικό σώμα με όρους αξιοπρέπειας, όχι εξουθένωσης”.

Από τότε "κύλησε πολύ νερό στ΄αυλάκι"  και μέχρι τώρα έχουν ήδη  απομακρυνθεί από το Σώμα (με απόλυση), λόγω ανεπάρκειας, περισσότεροι από 35 δικαστές ακόμη περισσότεροι έχουν παραιτηθεί πριν συνεδριάσει η Πειθαρχική ολομέλεια.

Εθελούσια έξοδος στη Δικαιοσύνη είχε γίνει δύο φορές ακόμη, κατά το παρελθόν.

 Την πρώτη φορά αποχώρησαν περίπου 20 δικαστές, ενώ τη δεύτερη φορά - που ήταν και οι πιο πρόσφατη, το 2008- έφυγαν περίπου  80.

Το μοντέλο που είχε ακολουθηθεί κατά το παρελθόν ήταν η αναγνώριση πλασματικών ετών (5-6) και η προαγωγή στον επόμενο βαθμό επετηρίδας, ώστε να συνταξιοδοτηθούν με ευπρέπεια και να ανταποκριθούν στις βιοτικές τους ανάγκες.

 

Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι, το μοντέλο εθελουσίας εξόδου  θα πρέπει να λειτουργεί,  παράλληλα με την εντατικοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας, που ήδη εξελίσσεται με τη βούληση της ηγεσίας και εργαλείο τη νέα πειθαρχική διαδικασία όπως τροποποιήθηκε με τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης δικαστικών Λειτουργών που ψηφίστηκε σχετικά πρόσφατα.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Καλή Ανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο!


 Η "Δίκη στο Open", θα είναι πάλι μαζί σας, τη Δευτέρα 13 Μαίου.

Καλό Πάσχα σε όλους και Καλή Ανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο!