Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Με 56 ΥΠΕΡ η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είπε ΝΑΙ στην προαγωγή του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Π. Αθανασίου


Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου χτες, που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, αποφασίστηκε η προαγωγή σε εισαγγελέα εφετών του μεχρι πρότινος οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε “καθηλωθεί” σε αντιεισαγγελέας εφετών τα τελευταία χρόνια.
Με συντριπτική πλειοψηφία 56 υπέρ και 8 κατά πέρασε η πρόταση για την προαγωγή του Παναγιώτη Αθανασίου, που παρέμεινε επί τέσσερα χρόνια επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, φέροντας εις πέρας δύσκολες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», καθώς ασχολήθηκε –μαζί με τον αναπληρωτή Γαληνό Μπρη– με όλες τις λίστες φοροφυγάδων, όπως με άλλες σημαντικές οικονομικές υποθέσεις, που αφορούσαν κυρίως τραπεζικά σκάνδαλα.

Εντονα φημολογείται μάλιστα ότι, ο λόγος γιά τον οποίον αντικαταστάθηκε ο κ. Αθανασίου, τον περασμένο Ιούνιο, από την εισαγγελέα Εφετών Μαριάννα Ψαρουδάκη, η οποία κατέλαβε τη θέση του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, στην οποία ο ιδιος υπηρετούσε επι τέσσερα χρόνια, ήταν η ανυποχώρητη έρευνα του γιά υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται γνωστός μεγαλοτραπεζίτης!
Ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και μπήκε στο Δικαστικό Σώμα στις 11-1-1985, ενω προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών στις 4-8-2008.
Για σημαντικό διάστημα χειρίστηκε τις έρευνες για το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens ταξιδεύοντας  μέχρι τη Γερμανία προς αναζήτηση αποδεικτικού υλικού, ενώ ήταν ο ανθρωπος, που ξεκίνησε τις έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα επι κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όπως το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-Μ1, την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την προμήθεια φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, στέλνοντας μάλιστα αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Είχε ερευνήσει τα οικονομικά  του υπουργείου Πολιτισμού επί των ημερών του Χρήστου Ζαχόπουλου, το 2008  από κοινού με τη μετέπειτα εσαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου  με την οποία  πλέον θα έχει στενή συνεργασία.
Ακόμη, ενω ως εισαγγελέας  έδρας στη δίκη για την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων - «φιλέτων» στην Αιξωνή Γλυφάδας, πρότεινε την ενοχή 25 από τους 26 κατηγορουμένους, την οποία σχεδόν υιοθέτησε και το δικαστήριο.
Ηταν επίσης ο εισαγγελέας, που ξεκίνησε την έρευνα, για το σκάνδαλο της κάρτας υγείας, ενώ μέχρι την αιφνιδιαστική αποχώρηση του απο τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα ήταν αυτός, που είχε κυνηγησει αδυσώπητα τη φοροδιαφυγή μεσω των διαδυκτιακών στοιχηματικών εταιριών.

Στη χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ακούστηκαν πολλά γιά την απαράμιλλη εργατικότητα του Παναγιώτη Αθανασίου, χάριν της οποίας υπερέβη ακόμη και σοβαρό πρόβλημα υγείας του, αφού παρέμεινε στην έδρα και δεν ζήτησε να εξαιρεθεί, για να μην διαταράξει την ομαλότητα της διαδικασίας.