Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Όχι του ΣτΕ στις περικοπές αποδοχών γιατρών

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε με την υπ' αριθμ. 1009/2017 απόφασή του αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών γιατρών του ΕΣΥ και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), που επιβλήθηκαν μετά το δεύτερο μνημόνιο.
Στο Πρωτοδικείο είχαν προσφύγει γιατροί του ΕΟΠΠΥ τους οποίους εκπροσώπησε νομικά ο εργατολόγος, διδάκτωρ Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, Γιάννης Τουτζιαράκης. Οι προσφεύγοντες πριν ενταχθούν στον ΕΟΠΠΥ ήταν στο ΙΚΑ με σύμβαση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν (με το νόμο 4238/2014) σε θέσεις που συστάθηκαν στις ΔΥΠΕ της χώρας, με την ίδια εργασιακή σχέση.
Το δικαστήριο δικαιώνοντας τους γιατρούς που προσέφυγαν κατά του μνημονιακού νόμου 4093/2012, αποφάνθηκε ότι οι διατάξεις του είναι αντισυνταγματικές, προσθέτοντας ότι οι προσφεύγοντες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μισθολογικά με όσα ορίζει ο σχετικός νόμος του 2003, χωρίς τις περικοπές που επιβλήθηκαν μετά το δεύτερο μνημόνιο. Συνεπώς, κατά τη δικαστική κρίση, το υπουργείο Υγείας  πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλλει αναδρομικά τα ποσά από τις επιβληθείσες περικοπές και τους νόμιμους τόκους υπερημερίας. 
Το Πρωτοδικείο της Αθήνας, αναλυτικότερα, με την απόφασή του υιοθετεί το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που πριν περίπου δύο χρόνια, έκρινε ότι η μείωση των αποδοχών των γιατρών σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος για αναλογικότητα και ισότητα στα δημόσια βάρη.
Επιπλέον κρίνει ότι ο προσβαλλόμενος νόμος του 2012 παραβιάζει την συνταγματική αρχή για προστασία της εργασίας.
Με αυτές τις παραδοχές τονίζει στην απόφαση ότι οι αποδοχές που πρέπει να καταβάλλονται στους γιατρούς του ΠΕΔΥ είναι αυτές των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, χωρίς τις περικοπές του νόμου 4093/2012, θεωρώντας επιπλέον, ότι ο υπολογισμός του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (χρονοεπίδομα) των γιατρών, ήταν μη νόμιμος.  Επίσης, αποφαίνεται ότι έπρεπε όλοι οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης να λαμβάνουν τον μισθό των ιατρών ΕΣΥ από 18.11.2014 και όχι από τη χρονική στιγμή της -καθυστερημένης- ένταξής τους στο ΠΕΔΥ.
Τα αναδρομικά 
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση αναγνωρίζεται ότι οφείλονται αναδρομικά μισθολογικές διαφορές από το 2015, οι οποίες ανέρχονται σε ποσά άνω των 30.000 ευρώ για τον κάθε γιατρό που έχει προσφύγει στα δικαστήρια.
«Αισιοδοξούμε ότι και στους επόμενους δικαστικούς βαθμούς, Εφετείο και Άρειο Πάγο, θα επικυρωθεί η απόφαση και θα δικαιωθούν οριστικά και αμετάκλητα οι γιατροί, καθώς μάλιστα τον δρόμο έχει ήδη “ανοίξει” το Ελεγκτικό Συνέδριο», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του μετά την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου ο συνήγορος των γιατρών 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την  υπόθεση των περικοπών αποδοχών γιατρών του ΕΣΥ, του νόμου 4093/2012, αναμένεται να αποφανθεί το επόμενο διάστημα και το Συμβούλιο της Επικρατείας.