Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Απόφαση γιά το συνδικάτο και την απαγωγή Παναγόπουλου

Αυλαία... ρίχνει μεθαύριο το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στην πολύκροτη αλλά... ξεχασμένη υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος», με τους 18 κατηγορούμενους, που δικάζονται μεταξύ άλλων για την κινηματογραφική απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τη μαφιόζικη  δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου και άλλα αδικήματα.
Τρία χρόνια μετά από την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό (είχε ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου 2014) και χωρίς να έχουν βρεθεί τα λύτρα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων οδεύει στην τελεσίδικη κρίση του, την οποία θα ανακοινώσει μεθαύριο Τετάρτη, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.



Πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει έξι φορές ισόβια και 500 χρόνια φυλακή στους 18 καταδικασθέντες.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλλει στον Παναγιώτη Βλαστό και στο Γιάννη Σκαφτούρο από δύο φορές ισόβια κάθειρξη στον καθένα και επιπλέον ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, καθώς τους έκρινε ηθικούς αυτουργούς τόσο της απαγωγής του εφοπλιστή όσο και της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου.
Αυτουργός της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, το 2008 στο Γαλάτσι, είχε κριθεί ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης με συνεργό του τον Γιώργο Κατσαγάννη.
Αναλυτικά οι ποινές που είχε επιβάλλει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ήταν:
• Παναγιώτης Βλαστός, δύο φορές ισόβια και επιπλέον ποινή 66 ετών και 12 μηνών.
• Ιωάννης Σκαφτούρος, δύο φορές ισόβια και επιπλέον 46 χρόνια και 24 μήνες.
• Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 24 χρόνια και 24 μήνες.
• Γιώργος Κατσαγάννης, ισόβια και 29 χρόνια και 6 μήνες.
• Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 24 ετών και έξι μηνών.
• Χαράλαμπος Μουστάκας, 19 χρόνια και 6 μήνες.
• Γιώργος Τρομπούκης, 15 χρόνια
• Βασίλης Στεφανάκος, 25 χρόνια
Επίσης ποινές 15ετούς κάθειρξης στον καθένα επιβλήθηκαν στους Ιωάννη Θώδη, Κων/νο Ανδρέου, Boban Ristevski και 10ετούς κάθειρξης στους Εμμανουήλ Σκαρλάτο, Ιωάννη Θεοδωράκη και Παναγιώτη Σοϊλέδη.
Από 8 χρόνια φυλακή επιβλήθηκαν στους Ιωάννη Καλογερίδη, και Χριστόφορο Λασιθιωτάκη, ενώ οι δύο γυναίκες που κρίθηκαν ένοχες για συμμετοχή στην οργάνωση, Πολυτίμη Γεωργά (σύντροφος του Σκαφτούρου) και Ιωάννα Χήρα (πρώην σύζυγο του Βλαστού), καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών η καθεμία.
Αθώοι όλων των κατηγοριών κρίθηκαν δύο από τους αρχικά 20 κατηγορούμενους, η δικηγόρος Ελισάβετ Πούλιου και ο Εμμανουήλ Λασιθιωτάκης.

Σταθμός  ήταν η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Δημήτρη Ασπρογέρακα, ο οποίος μίλησε για κύκλωμα στο οποίο συμμετέχουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, πράκτορες της ΕΥΠ και δικαστικοί σε αγαστή συνεργασία με άτομα του υποκόσμου.
Ο εισαγγελικός λειτουργός μίλησε σκληρά για  «συμπεριφορές και  δράση κρατικών υπαλλήλων, που μέσα στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα, την Ασφάλεια, την ΕΥΠ αλλά και την ίδια τη Δικαιοσύνη, έχουν απλώσει έναν ιστό ένοχων σχέσεων με κρατουμένους, διευκολύνοντας τους έτσι, να οργανώνουν απαγωγές, όπως αυτή του εφοπλιστή».