Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί παραμένει ακέφαλη η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος;

Γιατί παραμένει «ακέφαλη» τους τελευταίους μήνες η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος;
Γιατί η νεοδιορισθείσα ως επικεφαλής της, εισαγγελέας Εφετών, Μαριάννα Ψαρουδάκη, δεν μπορεί ακόμη να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα της, ενώ εκκρεμούν «ανοιχτές» σημαντικότατες δικογραφίες;



Στις 14 Ιουνίου 2017  φάνηκε να ανοίγει με σχεδόν πανηγυρικό τρόπο μία νέα σελίδα για την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του εισαγγελικού θεσμού, που συστάθηκε το 2011, κλήθηκε μία γυναίκα εισαγγελική λειτουργός να αναλάβει τα «ηνία» της.
Λίγο πριν το 15μελές  Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου τοποθέτησε με ομόφωνη απόφασή του ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, για την προσεχή διετία, την εισαγγελέα Εφετών, Μαριάννα Ψαρουδάκη.
Η νεα εισαγγελέας αντικατέστησε τον προκάτοχο της  εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει, με μεγαλή επιτυχία – κατά γενική ομολογία - έναν τετραετή κύκλο, χειριζόμενος μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Παρά την απόφαση του ΑΔΣ όμως, η κ. Ψαρουδάκη συνέχισε να παραμένει στο δυναμικό της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας.
Ο ένας λόγος ήταν ότι, έπρεπε να περιμένει την έκδοση του, απαραίτητου για τον ορισμό της ως Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, προεδρικού διατάγματος, τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ και την επίσημη κοινοποίησή του στην ίδια.
Ο δεύτερος λόγος όμως, που κρατάει «δέσμια» την εισαγγελέα, αφορά μεγάλες δίκες, που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα έπρεπε να αναβληθούν, εαν η κ. Ψαρουδάκη αποχωρούσε για να αναλάβει τα καθήκοντά της στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  πρόκειται για τρεις δίκες, εκ των οποίων οι δύο είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα σε μία  εξ αυτών ένα μέλος της σύνθεσης ασθένησε, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερήσει  ακόμη περισσότερο.
Η μία από αυτές, που είχε ξεκινήσει  τον περασμένο Φεβρουάριο και αφορά την υπόθεση του θανάσιμου ξυλοδαρμού της 23χρονης Φαίης Μπλάχα, ολοκληρώθηκε προχτες.
Μάλιστα η κ. Ψαρουδάκη, που ήταν εισαγγελέας της έδρας του ΜΟΕ πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος, όπως και πρωτόδικα ο κατηγορούμενος Βαγγέλης Στεφανάκης, ενω ζητησε σε να απορριφθεί το αίτημά του για αναγνώριση ελαφρυντικών.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ωστόσο, με την απόφαση του «έσπασε» τα ισόβια και  επέβαλε κάθειρξη 20  ετών στον κατηγορούμενο Βαγγέλη Στεφανάκη,, αναγνωρίζοντάς του ότι, επιχείρησε να άρει τις συνέπειες τις πράξης του (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) δηλαδή του ξυλοδαρμού της 23χρονης την οποία μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου εκείνη άφησε την τελευταία της πνοή λίγες μέρες αργοτερα.

Υποθέσεις που περιμένουν την κ. Ψαρουδάκη στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος

Το προεδρικό διάταγμα, για τον ορισμό της κ. Ψαρουδάκη ως Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για δύο έτη με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, εκδόθηκε με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρου Κοντονή, στις 26 Ιουλίου 2017 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Γ΄ 790 της 11ηςΑυγούστου 2017.

Το πότε η κ. Ψαρουδάκη θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος παραμένει άγνωστο ακόμα και για την ίδια, καθώς, όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι, δεν μπορεί να γνωρίζει πότε ακριβώς θα εκδώσουν αποφάσεις τα δύο δικαστήρια, που εκκρεμουν  στα οποία είναι εισαγγελέας έδρας.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ίσως η κ. Ψαρουδάκη να βρεθεί στο νέο της πόστο, απαλλαγμένη από άλλες υποχρεώσεις,  στα τέλη Σεπτεμβρίου.  
Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι, για το λόγο αυτό το ΑΔΣ δεν έχει ακόμα συνεδριάσει, προκειμένου να ορίσει νέο αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα στη θέση του Γαληνού Μπρη, ο οποίος μέχρι νεωτέρας παραμένει στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.
Μεταξύ των υποθέσεων, που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκληματος είναι ο φάκελος με τις στοιχηματικές εταιρείες που «αραχνιάζουν» στα συρτάρια της ΑΑΔΕ καθώς και  4.700 παραγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για φορολογικούς ελέγχους σε Έλληνες φορολογούμενους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό.  Μία από αυτές τις παραγγελίες είναι σχετική με τον έλεγχο 1,2 εκατομμυρίου φυσικών προσώπων με συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε ένα τουλάχιστον από τα έτη της περιόδου 2000-2012.
Άλλες δύο παραγγελίες έχουν να κάνουν με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 11.000 Έλληνες φορολογούμενους με καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας, ενω μια ακόμη αφορά περισσότερους από 25.000 Έλληνες, οι οποίοι  απέστειλαν εμβάσματα ­άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.