Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Εσπασαν τα ισόβια του Στεφανάκη

Κάθειρξη 20 ετών επέβαλλε Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας, στον 29χρονο Βαγγέλη  Στεφανάκη, "σπάζοντας" την ποινή των ισοβιων, που του ειχε επιβληθεί πρωτόδικα, για τον άγριο ξυλοδαρμό της 23χρονης φίλης του Φαίης Μπλαχα, που την οδήγησε στο θάνατο.
Το Δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του, μεταφέροντας την κοπελα στο νοσοκομείο.
Παράλληλα καταδίκασε σε φυλάκιση 30 μηνών με τριετή αναστολή την αδερφή του θύματος, Μαριαλένα Μπλάχα, για υπόθαλψη εγκληματία και ψευδορκία, αναγνωρίζοντας της το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Απρίλιο του 2013, όταν η 23χρονη, τότε, Φαίη Μπλάχα, κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό της από τον ερωτικό της σύντροφο Βαγγέλη Στεφανάκη.
Όπως προέκυψε αργότερα από τα στοιχεία της δικογραφίας, ο Στεφανάκης εκτός από τον ερωτικό δεσμό που διατηρούσε με την 23χρονη Φαίη, είχε συνάψει ερωτική σχέση και με την κατά εννέα χρόνια μεγαλύτερη αδελφή της, Μαριαλένα. Η άτυχη Φαίη, έμαθε για την σχέση αυτή του Στεφανάκη με την αδελφή της και τα ξημερώματα της 6ης Απρίλίου του 2013 κάλεσε τον συντροφό της να μιλήσουν. Όπως προέκυψε από τη διαδικασία και σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας, η νεαρή κοπέλα πίστευε ότι εκείνο το βράδυ ο φίλος της θα έβγαινε με την αδελφή της.
Κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου, το νεαρό ζευγάρι είχε έντονη λογομαχία και ο Στεφανάκης, που σύμφωνα με την εισαγγελέα, <είχε μάθει να έχει τον έλεγχο στη σχέση του με τη Φαίη> όταν είδε πως εκείνη του ζητάει το λόγο για την σχέση του με την αδελφή της, την χτύπησε μέχρι θανάτου με μπουνιές και κλωτσιές στο προσωπο, με αποτέλεσμα η 23χρονη να χάσει τη μάχη για τη ζωή, μετά από περίπου δυο εβδομάδες νοσηλείας.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η νεαρή κοπέλα αμέσως μετά τα χτυπήματα του Στεφανάκη είχε πέσει σε βαθύ κώμα και η κατάσταση της υγείας της δεν θα αλλαζε ακόμη και αν είχε εισαχθεί από την πρώτη στιγμή σε Μονάδα Εντατικής Θαραπείας. Κατά την εισαγγελέα μάλιστα, τα χτυπήματα του κατηγορουμενου στη Φαίη ήταν επαγγελματικά καθώς ο Β. Στεφανάκης γνώριζε πολεμικές τέχνες και για αυτό το λόγο γνώριζε επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, τις συνέπειες που αυτά θα είχαν για την 23χρονη.
Από την πλευρά του ο κατηγορουμένος Β. Στεφανάκης έχει αρνηθεί τις κατηγορίες υποστηρίζοντας στην απολογία του στο δικαστήριο, πως σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την 23χρονη συντροφό του εκείνο το μοιραίο βράδυ. Όπως είπε την χαστούκισε μόνο επειδή εκείνη του επιτέθηκε πρώτη. Στη συνέχεια, ανέφερε πως η νεαρή κοπέλα μετά από τα χτυπήματα του, έχασε την ισσοροπία της, έπεσε και χτύπησε με το κεφάλι στο, προφυλακτήρα του αυτοκινήτου. <Ελαφρυντικά>
Aμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο δικηγόρος υπεράσπισης του Β. Στεφανάκη, Μιχ. Δημητρακόπουλος ζήτησε από δικαστές και ενόρκους να αναγνωρίσουν στον εντολέα του τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου,  της καλής συμπεριφοράς μέσα στη φυλακή (σ.σ. σε πρώτο βαθμό ο Στεφανάκης είχε καταδικαστεί σε ισόβια) αλλά και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη καθώς προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του, μεταφέροντας μετά τον ξυλοδαρμό την Φαίης στο νοσοκομείο. <Την τραυματισε αλλά την πήγε ζωντανη στο νοσοκομειο. Πως θα αξιολογήσετε αυτή τη συμπεριφορά του;> είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρακόπουλος.
Ο δικηγόρος της Μαριαλένας Μπλάχα, Αθ. Πλεύρης, ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στην κατηγορουμένη, αδελφή του θύματος, τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης της. Υπενθυμίζεται, ότι η Μ. Μπλάχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, σε συνενννοήση με τον Β. Στεφανάκη επιχειρήσαν να εμφανίσουν στις αρχές το <ψευδές σενάριο> ότι η Φαίη δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω ξυλοδαρμού αλλά γιατί βρέθηκε πεσμένη σε δρόμο της Νέας Μάκρης, χτυπημένη από αυτοκίνητο. Εισαγγελεας <π>Στη σχετική τοποθέτησή της η  εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δυο κατηγορουμένους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως ο Β. Στεφανάκης είχε εμπλακεί σε άλλες υποθέσεις βίας ενώ είχε επιτεθεί δυο φορές στην αδικοχαμένη Φαίη πριν τον ξυλοδαρμό της από τον ίδιο τα ξημερωματα της 6η Απριλίου, ο οποίος και επέφερε κατά την ίδια το θάνατο της νεάρης κοπέλας. <π>Για την κατηγορουμένη, Μαριαλένα Μπλάχα, η  εισαγγελέας ανέφερε  υπήρξαν αρνητικά στοιχεία για εκείνη που εκφράστηκαν στο δικαστήριο, όπως για παράδειγμα το ότι δυσφημούσε την αδεφλή της στο χώρο εργασίας της κ.α. όταν διεκδικούσε απο την 3χρονη Φαίη τον Β. Στεφανάκη.
Αναμένεται να ακολουθήσει διάσκεψη του δικαστηρίου, προκειμένου δικαστές και ένορκοι να αποφασίσουν για το αν θα χορηγήσουν ή όχι κάποιο ελαφρυντικό στους κατηγορουμένους. Για τον Β. Στεφανάκη η τυχόν αναγνώριση ελαφρυντικού από το δικαστήριο, θα έχει ως αποτέλεσμα να σπάσει η ισόβια κάθειρξη που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό.